HR | EN | LOGIN

BALCANNES

Vijesti

19.08.2013.

Ako imate murjaka u agenciji, onda su vaše kampanje za BalCannes

Ako imate murjaka u agenciji, onda su vaše kampanje za BalCannes

Ove će godine biti kreativnije, uzbudljivije i zabavnije! I zato, ako to još niste učinili, otmite svom agencijskom murjaku najbolje ideje. Na BalCannesu su najsigurnije!

Boris Belak se, u svojoj najnovijoj knjizi Ideja u labirintu, bavi, među ostalim, problemom kako sačuvati ideju od njenog nastanka do njene realizacije obzirom da na tom putu ima mnogo onih koji je jednostavno žele uništi. Belak na jednom mjestu citira strateške planere Rexa Briggsa i Greg Stuarta koji predlažu tzv. COP metodu – communication optimization process – koja bi, poput „dobrog policajca“, čuvala  ideju od nezgoda i pomagala da zaobiđemo probleme pri kreiranju oglašivačke kampanje. Ako, dakle, u svom kreativnom procesu i u svojoj organizaciji imate nešto nalik murjaku što je u stanju zašitititi ideju od uništenja, vi zapravo pravite dobre kampanje koje, zajedno sa njihovim rezultatima, trebate predstaviti strukovnoj javnosti i potencijalnim oglašivačima. Ne volite se hvaliti? Ko o tome govori? Ne radi se o busanju u prsa, radi se jednostavno o tome da je oglašavanje profesija koja zahtijeva razmjenu iskustava na nivou struke. Klijenti žele imati pregled ponude cjelokupnog tržišta radi optimiziranja odluke o izboru agencije sa kojom će surađivati. Potrebno je mjesto i za jedno i za drugo, a ako je sve to u isto vrijeme i na istom mjestu, onda je to savršeno.

BalCannes, regionalna revija o kreativnosti u oglašavanju, je upravo to. Weekend Media Festival stavlja agencijama na raspolaganje svoju kompletnu infrastrukturu, uključujući i preko četiri hiljade posjetilaca, među kojima je značajn broj oglašivača. HURA, kao najveći autoritet u hrvatskoj oglašivačkoj industriji, želi doprinijeti razvoju oglašavanja u cijeloj Adriatic regiji i zbog toga je za uspješnu organizaciju BalCannesa angažirala sve svoje snage. Sada je na agencijama iz regije da se odazovu na ovu inicijativu i pokažu najbolje od onoga što su uradile od prošlog do ovogodišnjeg BalCannesa. Prošle godine, na prvom BalCannesu, učestvovalo je 50 agencija sa 100 kampanja. Ove godine bi trebalo biti više i agencija i kampanja.

Na BalCannesu se ne takmičite s drugim agencijama, ne pobjeđujete i ne osvajate nagrade. Na BalCannesu imate privilegiju da na najvećem godišnjem događaju komunikacijske struke svima pokažete što radite, kako radite i zašto bi baš neko trebao odabrati vašu agenciju kao svog partnera u komunikacijskim aktivnostima. Agencije koje su, prema ocjeni žirija kojeg čine novinari što pišu o oglašavanju, napravile 25 najuspješnijih kampanja, imaju dodatnu privilegiju da svoje kampanje u trominutnoj prezentaciji predstave u glavnom programu Weekenda. Iako je prošle godine bila subota popodne, zadnji segment u programu Weekend Media Festivala, BalCannes je bio jedan od najposjećenijih sadržaja, dvorana je bila dupke puna i svi su uživali. Kreativni direktori, koji su prezentirali svoje najuspješnije kampanje su, svi do jednoga, za Media Marketing izjavili kako ne pamte da su na jednom mjestu osjećali toliko kreativne energije i da su se tako dobro osjećali. Glumili su, pjevali i plesali na sceni da bi publici njajbolje dočarali svoje kampanje. Zapravo, beskrajno su se zabavljali i uživali u tome što su radili, aplauz koji su im uputile kolege je za njih poredstavljao najveću nagradu.

Ove će godine biti kreativnije, uzbudljivije i zabavnije! I zato, ako to još niste učinili, otmite svom agencijskom murjaku najbolje ideje. Na BalCannesu su najsigurnije!

A za to, što ću od danas svakog dana pisati i razgovarati o BalCannesu na portalu, postoji vrlo jednostavan razlog. BalCannes podržava razvoj oglašivačke industrije u regiji i promovira kreativnu izvrsnost. Tu su misije BalCannesa i Media Marketinga potpuno usaglašene. A samo u uspješnoj oglašivačkoj industriji i Media Marketing, kao medij koji joj je potpuno posvećen, može biti uspješan.

Članak je u cijelosti prenesen s portala Media Marketing.

Tweet