HR | EN | LOGIN

BALCANNES

Vijesti

24.10.2012.

Nikola Žinić, Bruketa&Žinić OM: BalCannes se kreće u smjeru Cannesa

Nikola Žinić, Bruketa&Žinić OM: BalCannes se kreće u smjeru Cannesa

O BalCannesu i trendovima govori Nikola Žinić, Bruketa&Žinić OM: Iako je ono što vidimo u Cannesu primjer puno razvijenijeg i svjesnijeg tržišta od ovog našeg, BalCannes se kreće u smjeru Cannesa, a to nam je svima cilj

Aktualnosti u našem biznisu na ovim prostorima ima i pozitivnih i negativnih, ali želio bih ovdje izdvojiti samo pozitivne stvari i trendove o kojima trebamo razmišljati. Osjećam, naime, da smo se nakon dugo vremena počeli otvarati jedni prema drugima, što se najbolje moglo uočiti na ovogodišnjem BalCannesu u Rovinju, gdje smo imali prilike na jednome mjestu vidjeti agencije iz cijele regije. Koliko god poznajem sve te agencije, iznenadilo me koliko su kreativne i kako rade. S druge strane, imali smo priliku susresti se i s klijentima iz regije i uspostaviti kontakte koji su do sada bili manje dostupni. Prestali smo ljubomorno čuvati svaka zemlja svoje klijente. Sve su to pomaci kakvi će nas natjerati da radimo bolje, bitni pomaci kako za našu struku, tako i za sve industrije na ovom prostoru koje ćemo servisirati kreativnijim i učinkovitijim idejama. Svi bi si međusobno trebali biti i inspiracija, ne samo ljuta konkurencija.

Isto tako, ono što primjećujem, je sve više dobrih pokušaja kvalitetne komunikacije u online+offline sferi. Zaista ima projekata koji su pravi mali eksperimenti, pokušaji da se na kreativan način iskoristi to kompleksno, a inspirativno područje.

Iako je ono što vidimo u Cannesu primjer puno razvijenijeg i svjesnijeg tržišta od ovog našeg, BalCannes se kreće u smjeru Cannesa, a to nam je svima cilj. Samo još kvalitetnijom konkurencijom se možemo tome više približiti.

Trendovi koji su se ove godine mogli vidjeti u Cannesu, uskoro će zahvatiti i nas ili su već prisutni u nekim naznakama. Prije svega, tu je trend upravljanja informacijama. Danas smo, naime, sa svih strana izloženi prevelikom broju informacija i postoji problem kako ih sve iščitati. S jedne strane učimo sve više, a razumijemo sve manje. Pojavio se stoga trend vizualizacije podataka, njihove vizualne organizacije, pri čemu upravo komunikacijski stručnjaci igraju značajnu ulogu.

Drugi trend je svakako sve veći prelazak na mobilni medij, da li je to smartphone ili nekakav drugi sličan uređaj kojeg držimo u ruci, a koji postaje sve više primarni izvor informacija. 

Treći je trend društveni angažman brendova koji sve više postaju svjesni svoje odgovornosti spram okoline za čiju su sudbinu zapravo suodgovorni. Nekad je to bila samo floskula sa sporadičnim aktivnostima koje su se radile uglavnom samo zbog stvaranja pozitivnog imidža, odnosno PR-a, dok danas brendovi sve više razmišljaju na koji način pozitivno utjecati za zajednicu. Današnja je hiper-interaktivna komunikacija primorala brendove da razmišljaju na taj način, jer ih u suprotnom, prije ili kasnije, netko može prozvati te mogu preko noći izgubiti ugled, a time i uspjeh. To je vrlo pozitivan trend!

Vezano uz ovo prethodno, tu je naravno i stalno rastući trend društvenih mreža. Novih! Mikro-komunicirajući s različitim malim skupinama: Viddy, Foursqare, Pinterest, Instagram…

U svoj toj digitalizaciji komunikatori već danas moraju naći svoje mjesto, te puno raditi i eksperimentirati. To tržište je iznimno brzo rastuće. Treba brzo reagirati i pripremiti se da izlazak iz krize dočekamo spremni.

Članak je u cijelosti preuzet s portala Media Marketing.

Tweet