HR | EN | LOGIN

BALCANNES

Vijesti

29.08.2014.

BalCannes panel: Mad Man vs. Math Man

BalCannes panel: Mad Man vs. Math Man

Na 7. izdanju Weekend Media Festivala održat će se panel pod nazivom Mad Man vs. Math Man u organizaciji BalCannesa. Panel će se održati u glavnoj dvorani (Vikend) u petak 19. 9. u terminu 15:30 - 16:30 sati.

Na panelu ćemo saznati kako se tržišna igra promijenila, kako tehnologija transformira kreativnost, što je efikasno, a što nije i kako sve zajedno utječe na kreativne procese.

Moderator je Daniel Ackermann iz Degordiana dok su panelisti Saša Dimietrevski, Pristop Slovenija, Ivan Kovačević, Agrokor; Larisa Zdravković, ZenithOptimedia Adriatic Srbija te Davor Bruketa, kreativni direktor reklamne agencije Bruketa&Žinić OM.

Od kuda ideja za naziv panela i što će posjetitelji ovogodišnjeg izdanja Weekenda moći saznati na njemu?

Usprkos bombastičnim najavama oglašavanje se nije drastično promijenilo posljednjih 20 godina. Internet još uvijek nije razvio svoj puni potencijal i još uvijek se događa da starijoj gospodi dosađujemo relamama za tampone ili djevojčice gnjavimo s problemima prostate. Još uvijek nije stiglo vrijeme da do nas dolaze samo reklame koje nas svjesno ili podsvjesno zanimaju, koje nas se na ovaj ili onaj način tiču.

Ipak, danas više nego ikad možemo relativno jednostavno mikrosegmentirati, barem što se tiče ekonomski najpropulzivnijih dijelova društva, možemo u realnom vremenu sagledavati rezultate komunikacije i posljedično tome prilagođavati taktiku. Danas, više nego ikada matematika sudjeluje u projektiranju komunikacije. To dakako nosi organizacijske izazove.

Pokušali smo oko jednog stola okupiti sve koji sudjeluju u tom procesu, svjesni da postoji izazov u povezivanju svih aktera. Oglašivač, kreativna agencija, digitalna agencija, agencija za medijski zakup, PR agencija itd.

Zamolili smo Daniela Ackermanna iz Degordiana, jedne od najpropulzivnijih digitalnih agencija u regiji na području analitike i perfomancea da moderira panel u kojem ćemo saznati, kako kaže Daniel: “tržišna se igra promijenila, tehnologija transformira kreativnost, što je efikasno, a što nije i kako sve zajedno utječe na kreativne procese.”

Što znači promjena agencijske paradigme i koliko se agencijski način rada i pristup promijenio u posljednjih 5 - 10 godina?

Sanjam od danu kada ću za svaku kampanju imati ekran sa svim komunikacijskim kanalima gdje ću u realnom vremenu vidjeti kako SVAKI od tih kanala radi i kada ću na svakoj kampanji imati tim koje će u realnom vremenu upravljati kampanjom kao živim organizmom koji zahtjeva pažnju 24 sata dnevno.

To je naravno i sada djelomično moguće, ali zahtjeva čitav niz mentalnih, organizacijskih i budžetskih prilagodbi. O tome ćemo pričati na panelu.

Danas je digitalne kampanje moguće mijenjati i prilagođavati u stvarnom vremenu, koliko to utječe na kreativnu ideju i kreativni proces?

Razgovor s primateljem poruke vrlo je inspirativan za kreativce i rezultira čitavim nizom taktičkih poteza koji pridonose učinkovitosti kampanje.

Kako se kreativci nose s činjenicom da tehnologija transformira njihove ideje?

Ne transformira tehnologija naše ideje, samo nam omogućava da u realnom vremenu dobijemo feedback na način koji smo ispričali svoju priču. Omogućava nam da vidimo koliko je priča stvarno relevantna i omogućava nam da je dodatno pojasnimo ukoliko je to potrebno.

Smatrate li da su se kreativci u Hrvatskoj uspješno prilagodili  brzoj transformaciji i uzimaju li tehnologiju u obzir prilikom osmišljavanja ideje?

Kreativci su tu najmanji problem. Većina procesa u našoj industriji još uvijek funkcionira na temelju starih principa kada si napravio kampanju, pustio je u eter i pomolio se. Real-time oglašavanje iziskuje promjene u internoj organizaciji marketinških odjela, reoganizaciju procesa odobravanja, međuagencijske suradnje, strukture timova, remuneracije i sl.

Jesu li klijenti zahtjevniji u današnje vrijeme kada vide kako se brojke mijenjaju iz dana u dan - recimo posjećenost neke aplikacije i sl.?

I agencije i oglašivači žele rezultate. Danas, lakše nego prije pratimo ostvarenje ciljeva i imamo priliku u hodu prilagođavati taktiku.

Koliko agencije danas više rade kretivu za digitalne kanale, a manje za klasične kanale komunikacije? Što možemo očekivati u budućnost?

Ključ je u integraciji. Da bi mogli imati stvarno integriranu kampanju potrebno je imati stvarno dobar i integriran komunikacijski tim usko specijaliziranih stručnjaka koji imaju kvalitetnu komunikaciju. U Hrvatskoj postoji veliki prostor za napredak u kvaliteti organizacije takvih timova.

Moraju li sudionici današnje kreativne industrije biti i Mad & Math Man?

Svi trebamo razumjeti širu sliku, ali svatko od nas treba biti usko specijaliziran. To je donekle izazov na malom tržištu.

Intervju s Davorom Bruketom je u cjelosti preuzet s portala liderpress.hr

Tweet