HR | EN | LOGIN

BALCANNES

Vijesti

03.09.2012.

Nikola Vrdoljak, Gingernet: Predstavljen program Weekend Media Festivala

Nikola Vrdoljak, Gingernet: Predstavljen program Weekend Media Festivala

Nikola Vrdoljak, programski direktor Weekend Media Festivala govori o prvom jubileju Weekenda, za njegovu petu godišnjicu

Hoće li ovogodišnji, peti po redu WMF, biti za pet?

Apsolutno! S radom smo krenuli odmah nakon prošlog Weekenda kada smo već počeli razmišljati o temama i sadržajima za novi. Uveli smo dosta novina i novih formata. Izdvajam Dvoboj gdje ćemo suprostaviti print i internet. U Pogledu preko plota, kroz dinamično  i brzo predavanje gosti će imati priliku čuti pregled najvažnijih događanja u komunikacijskoj industriji u protekloj godini u svim zemljama regije.  U Hard talku će Aleksandar Tijanić i Goran Milić te Emil Tedeschi i Tomo Ricov razgovarati otvorenije i direktnije nego ikada do sada. Pripremamo i niz radionica kako bi omogućili sudionicima da steknu konkretna znanja. Ove godine ponovo predstavljamo regionalne start up-ove. Još jedan novitet koji izdvajam je posebno predstavljanje muzičkih projekata u regiji. Vjerujemo da će svi gosti biti zadovoljni a sigurni smo da će se uz predavanja, panele i radionice jako dobro zabaviti s obzirom da je glazbeni program izvrstan. Izdvojit ću samo nastupe Partibrejkersa, Pips, Chips & Videoclipsa i Ramba Amadeusa. A toga ima još dosta. Kako je Tomo Ricov rekao… Na Weekendu program nikad ne prestaje….

 Gosti u programu dolaze praktično iz cijeloga svijeta. Što biste izdvojil kao posebne poslastice iz ovogodišnjeg programa?

 Ove godine imamo više stranih predavača nego ikad do sad. Od prvog Weekenda promatramo kako se mediji pod utjecajem tehnologije a onda i krize značajno mijenjaju. Ove godine nas je zanimalo kako se uslijed svih tih promjena mijenja sam sadržaj koji je ipak i dalje sličan ili cak i isti kao i prije, samo se sada distribuira na značajno većem broju platformi. Također, novinarstvo kao institucija potrebnije je nego ikada, i novinari se trude držati ritam. Nažalost, primarno se trude osmisliti nove modele prihoda i načine na koje mogu povećati svoju publiku sa istom vrstom sadržaja, a ne kako mogu svojoj publici bolje služiti. Conor White Sullivan će nam probati približiti što su naučili u razvoju Huffington Posta, defintivno jednog od najzanimljivjih medija danas te što mediji mogu naučiti od tehnoloških kompanija. Sličnom temomo bavit će se i Gabriel Dance, urednik interaktivnog izdanja Guardiana i dugogodišnji šef nytimes.com. Njegov pogled će više ići sa strane urednika gdje ce nam objasniti kako u Guradianu funkcionira interaktivno pripovijedanje (storytelling) i sama vijest u doba interaktivnosti.

Ove godine imamo i malo jači fokus na muziku pa osim predstavljanja muzičkih start up-ova te nekoliko novih projekata u toj sferi dovodimo i Noah Maffitta, koji će nam prenijeti svoje iskustvo transformacije muzike u kojoj je i sam sudjelovao radeći kao generalni manager globalnih digitalnih operacija u Live Nationu, kompaniji koja je jedan od najznačajnijih aktera u tom polju.  

Od panela bih izdvojio Regiju 3.0, temu malo šireg ekonomsko društvenog konteksta koji ipak najviše utječe na sve nas. Godinama slušamo kako se moramo reindustrijalizirati i vratiti starim industrijama. Odlučili smo pitati značajne gospodarstvenike i opinion makere kako je to uopće moguće? Zanima nas kako oni vide svoje industrije ali i tržišta regije nakon krize? Postoji li prilika za sve nas u novoj digitalnoj ekonomiji ili će regija samo više zaostajatu uslijed transformacije? 

Nastavno na ovaj panel pozvali smo i predstavnike IPTV platformi da nam predstave novo medijsko okruženje. 

A da ne bude sve samo u znaku krize pozvali smo i Lepu Brenu, Sašu Popovića, Ramba Amadeusa i Ninu Badrić kako bi nam sa strane aktera u panelu Srpski Folk vs. Hrvatski Pop pojasnili ova dva fenomena.

WMF pruža ruku oglašavanju i zajedno s HURA - om organizira BalCannes, prvu regionalnu reviju kreativnosti  u oglašavanju, druži se sa PR - om i prima pod svoje okrilje godišnju konferenciju HUOJ - a. Nagovještaj širenja koncepta, trenutna sitacija li nešto treće?

Jedna u nizu novosti petog Weekend Media Festivala je BalCannes, regionalna revija najboljih reklamnih agencija, organizirana u suradnji s Hrvatskim udruženjem agencija za tržišno komuniciranje (HURA). Sve zainteresirane agencije iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije i Crne Gore imaju priliku predstaviti svoje radove, koji će kontinuirano biti prikazivani u posebnoj dvorani u sklopu festivala. Iako BalCannes nije prvenstveno natjecateljskog karaktera, agencije čije projekte izabere stručni žiri novinara specijaliziranih za oglasnu industriju, dobit će priliku osobno predstaviti svoje projekte na glavnoj pozornici festivala te će im biti uručen poseban certifikat.

Također, ponosni smo i na suradnju s HUOJ-em, krovnom PR udrugom u Hrvatskoj čija će se godišnja konferencija održati upravno na Weekendu.

Hoće li duel Aleksandra Tijanića i Gorana Milića biti ono po čemu ćemo posebno pamtiti ovogodišnji WMF?

Vjerujem da ćemo ovogodisnji peti Weekend pamtiti po puno stvari a jedna od njih će sigurno biti i ovaj Hard talk. Aleksandar Tijanić je već bio na Weekednu ali ovaj put želimo čuti više i direktnije od njega i Gorana Milića, dugogodišnjih značajnih aktera medijske scene. Siguran sam da tko god bude na ovom panelu neće biti razočaran.

Da li su moguća neka iznenađenja u zadnji čas ili je sve, što se tiče progama, finalno zakucano?

 Kao i uvijek, čuvamo neka iznenađenja za kraj.

 I, na kraju - zabave, bitno obiljezje WMF - a. Peti je rođendan, kako ćete ga proslaviti?

Partiji svake godine na Weekendu nadmaše očekivanja. Ne sumnjam da će rođendanski biti iznad svih očekivanja.

Članak je u cjelosti preuzet s portala Media Marketing.

Tweet